مهدکودک و پیش دبستانی شهرزاد

کارفرما

خانم نوذری

نوع

تجاری فرهنگی ورزشی

موقعیت مکانی

تهران، ولنجک

متراژ (متر مربع)

سال طراحی

1389

تیم طراحی

گروه طراحی شیپ

تیم اجرایی

طراحی داخلی مهدکودک و پیش دبستانی شهرزاد

اهمیت مهدکودک شاید از هر حیث بسیار با اهمیت تر از دیگر فضاهایی آموزشی باشد. بی شک مهدکودک اولین مکانی محسوب می شود که کودک از خانواده خود جدا شده و به نوعی وارد اجتماع و معاشرت با بقیه افراد را باید داشته باشد. در کشورهای پیشرفته، اهمیت ساخت یک مهدکودک مناسب بسیار با اهمیت تر از مدارس بزرگسالان است، زیرا کودک نه تنها باید برای اولین بار به سمت سیستم آموزشی آن کشور سوق داده می شود بلکه باید از بودن در آن مکان احساس رضایت بیشتری داشته باشند.

معماری داخلی مهدکودک دارای ویژگی های خاص خود است و بسته به هر یک از این عوامل می تواند تغییراتی در طراحی آن صورت بگیرد. از مهمترین اصول طراحی داخلی مهدکودک می توان به تفکیک محیط های کاربردی این فضا اشاره کرد. برای نمونه تفکیک محیط آموزشی، بهداشتی، فضای استراحت، اتاق بازی کودکان و حتی فضای استراحت مربیان بسیار حائز اهمیت است و باید هر کدام از این فضاها به صورتی خلاقانه بر حسب سن و نیاز کاربران طراحی شود. بی شک نگه داشتن تعداد زیادی کودک در یک اتاق برای ساعات بسیار زیادی، کاری عبث و بیهوده به نظر می آید و می تواند باعث سرخوردگی کودک از بودن در این مکان شود. طراحان شیپ نیز با در نظر گرفتن همین موضوع و با هماهنگی های صورت گرفته با کارفرما تصمیم به تقسیم بندی مناسب فضاها بر حسب میزان کاربردی بودن آنها گرفتند. هدف از این تفکیک و تقسیم بندی های صورت گرفته برای فضای مهدکودک آن بود، تا بدین وسیله از یک محیط بزرگ تفریحی به محیطی با کاربری هایی مانند فروشگاه، آشپزخانه، کتابخانه و... برای جنسیت ها و سنین  متفاوت کودکان داشته باشیم تا هم دختران و هم پسران از بودن در یک فضا حس خوبی داشته باشند.

محیط مهدکودک باید شاد و با نشاط باشد، تا بتوان کودکان را به یادگیری بیشتر ترغیب کرد. برای طراحی دکوراسیون داخلی مهدکودک استفاده از ایده های کاربردی در تفکیک فضاهای آموزشی و بازی نمی تواند تنها راه افزایش این علاقه باشد و باید از رنگ های گوناگون مانند زرد، آبی، قرمز و نارنجی برای ایجاد این جلب توجه کودکان استفاده کرد. کودکان با توجه به اینکه حس کنجکاوی بیشتری نسبت به دیگر گروههای سنی دارند، اگر در یک محیط رسمی آموزشی قرار بگیرند هرگز از آن محیط خوششان نخواهد آمد. بدین منظور گروه طراحی داخلی شیپ با در نظر گرفتن همین موضوع تصمیم به استفاده از رنگ های مورد علاقه تمامی جنسیت ها و گروه سنی های کودکان برای طراحی مهدکودک شهرزاد گرفت. رنگ هایی مانند رنگهای زرد، قرمز و صورتی بیشتر برای طراحی اتاق بازی دختران و استفاده از رنگهای طوسی، آبی و سبز برای پسران. علاوه بر رنگ های شاد برای داشتن طراحی شیک، نورپردازی این فضا نیز بسیار با اهمیت بود و ما نیز تلاش نمودیم تا با استفاده از نورهای طبیعی و مصنوعی موجود به بهترین نحو ممکن به طراحی این فضا بپردازیم. بی تردید داشتن نورهای متفاوت مصنوعی در مکان های بازی و آموزشی این مهدکودک چنان با اهمیت بود که کمبود آنها می توانست رنگ های استفاده شد را از رنگ های مورد علاقه آنها به رنگ های تاریکی که بیشتر باعث ایجاد رعب و وحشت کودکان شود تبدیل کند.

طراحی مهدکودک دارای اصول و حساسیت های سبک خود است. طراحی آنها تنها به استفاده از رنگ های شاد، پوسترهای کارتنی جذاب و استفاده از طرح های متفاوت برای سقف های کشسان ختم نمی شود و ایجاد حس امنیت برای والدین کودکان بسیار با اهمیت تر به نظر می آمد. کودکان بدون تردید بسیار کنجکاوتر از بزرگسالان هستند و استفاده از فرم های جدید، رنگ ها، بافت ها و اشکال گرافیکی متفاوت این حس آن ها را بیش از پیش بر می انگیزد. شاید رها کردن هر انسانی در یک محیط بازی، کار خطرناکی نباشد ولی بودن و رها کردن کودکان در یک محیط ساده هم می تواند خطرهای بسیار را ایجاد کند و باید از انتخاب متریال تا حتی فرم های وسایل بازی آنان مورد کارشناسی قرار بگیرد تا مبادا آنان را دچار حادثه ای ناگوار کند. داشتن قوس ها، شکستگی ها، تیزی لوازم و استفاده از کف نامناسب برای محیط بازی و جنب و جوش کودکان می تواند بسیار خطرناک باشد و ما نیز تلاش نمودیم تا از امن ترین وسایل و طرح ها برای زیبا سازی این فضا استفاده کنیم تا بار مسئولیت نگه داری کودکان که بسیار سنگین تر از دیگر عناصر طراحی داخلی این فضا می باشد را برای کارمندان این فضا کاهش دهیم تا کودکان و والدین آنها از وجود ایمنی بیشتر در این فضا احساس امنیت داشته باشند.

از دیگر موارد حائز اهمیت در طراحی مهدکودک شهرزاد، به غیر از ایجاد حس امنیت بیشتر، ارتقاء وضعیت روحی و جسمی کودکان بود. برای پیشبرد این خصوصیات، در طراحی محیط این مهدکودک طراحان شیپ از روانشناسی رنگ ها و ایجاد فضاهای چند منظوره برای بالا بردن سطح علمی و آموزشی آنان استفاده کردند. این فضا ها با کاربری هایی مانند تماشای فیلم، تجهیزات الکترونیکی آموزشی برای بالا بردن هنرهای تجسمی و تمرکز کودکان نیز در نظر گرفته شد. علاوه بر فضاهای آموزشی چند منظوره، طراحی سالن بزرگ برای بازی کودکان برای ایجاد سرگرمی فیزیکی نیز در بالا بردن وضعیت جسمی کودکان نقش بسزایی ایفا می کند. طراحان ما نیز با استفاده از نور طبیعی در آن بخش از مهدکودک و قرار دادن درخت مصنوعی در وسط این محیط تلاش نمودند تا کودکان این گروه سنی ساعات خوشی را در این فضا همراه با امنیت فراوان داشته باشند.

صفحه اصلیمقالاتپروژه‌هاتماس با ما